Uzmanlar tarafından her fırsatta balık yemenin faydaları anlatılıyor. Haftada en az 2 gün tüketilmesi gereken balığın içindeki zengin besin değerleri insan sağlığı açısından oldukça önemli. Balık tüketilmesinin önemi kadar balığı mevsiminde taze bir şekilde tüketmekte bir o kadar önemli bir konu. Peki balığın taze olduğu nasıl anlaşılır? Balığın taze olduğunu anlamanın bazı püf noktaları vardır. Bu yazımızda da sizinle bu ufak ama önemli püf noktalarını paylaşacağız.
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Bir balığın taze mi yoksa bayat mı olduğunu anlamanın birçok püf noktası vardır. Karşılaştırmalı olarak bu püf noktaları nelerdir birlikte göz atalım.
Eti serttir. Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır.
Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
Taze balık deniz kokar. Eğer balık bayatsa asitli ve ekşi bir kokuya sahiptir.
Taze balıkların solungaçları nemli ve kırmızı renktedir. Yeterli ölçüde kırmızıdan kahverengiye dönen balıklar bayatlamaya başlamış olabilir.
Taze balığın gözleri parlaktır. Bombeli bir yapıya sahiptir. Ancak bayat balığın gözleri matlaşmıştır.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır.
Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Bayat balıklar taze balıklara göre daha kolay kesilir.
Eğer balık taze ise dik bir şekilde durur. Ancak balık bayat ise dik duramaz.
Balık Nasıl Saklanır?
Taze balıklar oda sıcaklığın 20 saat boyunca tazeliğini koruyabilir. +20 derece sıcaklık bu süre için idealdir. Ancak yaz aylarında bu süre kısalabilir hava şartlarından ötürü. Yazın akşam saatlerinde aldığınız bir balığın sabah saatlerinde aldığınız bir balıktan daha taze olmasını beklememek gerekir.
Balığı aldıktan sonra bekletmeyi düşünüyorsanız balığı önce temizlemeniz gerekir. Daha sonrada buzdolabında bekletebilirsiniz. Bu şekilde beklettiğiniz bir balık buzdolabında 3 gün kalabilir. Buzluk kısmında ise bu süre 2 haftaya kadar çıkabilir.
Balığı daha uzun süre saklamak isteyenler ise deep freeze kullanabilir. Burada hamsi, istavrit gibi küçük balıklar -18 derecede 3 ay saklanabilir. Farklı ağırlıktaki balıklar için ise 8 aya kadar saklanabilir.
Küçük bir ipucu vermek gerekirse dondurma işlemi yapmadan önce balıkları deniz suyu ile yıkamak ve akabinde tuzlamak balığın diriliğini korumaya yardımcı olacaktır.
Bayat Balık Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Bayatlayan balığın bakteri sayısında artış meydana gelir. Balığın 1 gün beklemesiyle bile milyarlarca bakteri üreyebilir. Bu da insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Balık zehirlenmeleri kendini hemen gösterir. 1-2 saat içinde belirtileri ortaya çıkmaya başlar.
Peki bu belirtiler nelerdir? Eğer balık yedikten sonra şiddetli bir şekilde bulantı, kusma, baygınlık, titreme veya ateşin yükselmesi, mide ve karın ağrıları, baş dönmesi, bitkinlik gibi şikayetleriniz var ise balıktan zehirlenmiş olabilirsiniz. Tabii bünyeden bünyeye de değişiklik gösterebilir.
Bu yazımızda sizlerle balığın taze olduğunu anlamanın püf noktalarına değindik. Bayat balık yedikten sonra oluşabilecek semptomlardan bahsettik. Yazımızı beğendiyseniz balık çorbası nasıl yapılır yazımızıda göz atmanızı tavsiye ederiz.
Son olarak eğer yediğiniz balığın tazeliğinden emin olmak istiyorsanız sizi ve sevdiklerinizi Sunmare ‘de ağırlamaktan mutluluk duyarız.